karlow.blogg.se

2014-08-31
20:51:28

La vida Uruguaya / Uruguayanska livet

¡Hola Suecos!
Tänkte att jag ska uppdatera lite här nu när jag har varit här i en dryg vecka!
 
Canelones by night, i den här staden bor jag.
 
Staden är väldigt liten, så att gå vilse är väl egentligen inte så svårt... Men eftersom det är mörkt när jag går hem från skolan och jag inte vet riiktigt hur allting ser ut här så blir det någon omväg hem då och då, heheh...
 
Familjen här har varit sjukt snälla och trevliga från början, så att komma in i vardagslivet här har inte varit några problem. Bortsett från språket, spanskan här är rätt vrickad. Uttal som man lär sig i svenska skolans spanska är inte alls samma uttal som här, och vissa ord skiter man bara i att säga eller så byter man ut de helt och hållet. Och jag som trodde att spanskan i den här delen av Sydamerika var hyfsat neutral... Nejdå! Första dagarna var riktigt långa och jobbiga just för spanskan (och jetlag), man måste översätta allt man hör, tänka på att få till rätt uttal och lära sig massa nya ord hela tiden. Kul, men jobbigt! Känner att så fort en lärare eller någon som inte har träffat mig förut pratar med mig här nere så går mitt ansiktsuttryck sakta men säkert över från "Hej vad kul att få träffa dig" till "¿EH?". Nordstedts Spanska Fickordbok och jag har blivit bra kompisar, utan den hade jag inte klarat mig igenom en skoldag här!
 
Har nu varit här i 9 dagar och har hunnit testa på tre saker som är väldigt typiska för Uruguay/södra Sydamerika:
  • Mate: Yerba och hett vatten i en kalebass som man dricker med en bombilla. Det här låter nog som hokus pokus för den som inte har smakat det någon gång. Det smakar lite som ett höigare te. Här i Uruguay, Argentina ochsödra Brasilien dricker folk det hela tiden, överallt. Man ser hela tiden folk gå runt med sin termos, kalebass och bombilla och dricka mate. Vissa går tydligen upp en timme tidigare varje morgon för att förbereda mate och dricka det i en timme innan man har en normal morgon, eftersom det piggar upp en.
  • Asado: Också typpiskt för den här delen av världen, vet bara inte riktigt var "gränserna" går... Idén är att man har en stor grill, och då snackar vi stor, inte "stor" som en Grillmästarnagrill, utan stor som i att det är en del av en vägg. På grillen lägger man sedan vad man tänker servera, allt från vanligt kött till någon annan del på djuret. Allt. Helt normalt... Åt det förra helgen med släkten, dock bara vanligt hederligt kött i enorma mängder. Fattar inte hur inte alla här ser ut som stora bollar med tanke på hur mycket dom kan trycka i sig...
  • Ñoqui (Gnocchi): Här i Uruguay äter man ñoqui den 29e varje månad. Varför? Många var vidskepliga förr i tiden och nu är det tradition? Varför hjälpte det att äta små pastaklumpar tänker ni? Det är inte hela poängen. När man dukar bordet är det inte tallrik på duk som gäller, det är tallrik på mynt på duk. Det är tydligen ett tecken på att pengarna börjar ta slut eftersom att månaden snart är slut och att man hoppas att man ska få mer pengar till nästa månad.
En kalebass med yerba mate och en bombilla. Är man med kompisar är det inte konstigt att dela, vem bryr sig om bakterier?
 
Asado, finns inte mycket att säga mer än att man inte går hungrig från ett asadotillfälle.
 
Utsikt från mitt rum, hade det inte varit för att nån bestämde att en palm skulle stå just där hade det varit perfecto!
 
Nu får det räcka för den här gången, så har jag något att skriva om någon annan gång!
Peace
2014-08-21
22:47:53

On the road again!

Sitter nu på Heathrow med Josef som flyger med mig hela vägen. Tre och en halv timme avklarade, så nu är det väl bara typ 15 och en halv kvar! Plus förseningen på flyget som ska ta oss härifrån, just nu är det bara en timme försenat, men man vet aldrig med flyg, det kan ju bli hur som helst! :)
 
Just nu är det alltså inte så spännande att vara iväg, vi mest bara sitter och väntar, antingen på att få landa, få mat, kunna köpa mat, komma iväg igen, you name it! Dessutom hamnade vi på en riktigt sketen terminal där det knappt finns något att köpa...
 
 
Vet inte riktigt hur mycket mer det finns att skriva just nu, så ni får helt enkelt vänta tills det blir roligare för mig!
 
Peace
Karlos
2014-08-13
01:31:10

Los últimos días...

Ja, gott folk, nu när klockan precis har tickat över tolvslaget är det bara 8 dagar tills jag åker. Helt sjukt! Om två veckor bor jag i Uruguay??
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva just nu, känns inte så intressant att skriva om hur mitt liv här hemma ser ut. Sola, bada, träffa kompisar.
 
Men om åtta dagar, den 21a augusti, lämnar jag och en till kille från AFS Sverige och flyger till Buenos Aires. Sen får jag ta en båt över till Uruguay, det var tydligen lättast så... I Uruguay kommer jag bo i en stad som heter Canelones och som ligger i södra Uruguay, ca 40 minuter från huvudstaden. 
Det ser lite öde ut på sista bilden, men jag tror att det bor runt 20000 i den lilla staden ändå...
 
Min nya familj består av en mamma, två storebröder och en lillasyster. Storebröderna bor i Montevideo så vi träffas bara på helger, resten av veckan bor jag med min mamá och hermana. Förutom att bara vara väldigt snälla och pratglada (på spanska, det här blir ett äventyr...) så fixar och trixar de en massa saker innan jag kommer. Fick veta för några dagar sen att de har fixat in mig på en artistisk skola i staden. Ska alltså läsa musik, teater och bild (plus vanliga ämnen). De som känner mig förstår ju att jag på en teaterkurs kommer bli spännande...
 
Är för trött för att skriva mer just nu. Men jag lyckades iallafall skriva ett inlägg, it´s something!
Får skriva mer någon annan dag!
Peace!