karlow.blogg.se

2014-08-31
20:51:28

La vida Uruguaya / Uruguayanska livet

¡Hola Suecos!
Tänkte att jag ska uppdatera lite här nu när jag har varit här i en dryg vecka!
 
Canelones by night, i den här staden bor jag.
 
Staden är väldigt liten, så att gå vilse är väl egentligen inte så svårt... Men eftersom det är mörkt när jag går hem från skolan och jag inte vet riiktigt hur allting ser ut här så blir det någon omväg hem då och då, heheh...
 
Familjen här har varit sjukt snälla och trevliga från början, så att komma in i vardagslivet här har inte varit några problem. Bortsett från språket, spanskan här är rätt vrickad. Uttal som man lär sig i svenska skolans spanska är inte alls samma uttal som här, och vissa ord skiter man bara i att säga eller så byter man ut de helt och hållet. Och jag som trodde att spanskan i den här delen av Sydamerika var hyfsat neutral... Nejdå! Första dagarna var riktigt långa och jobbiga just för spanskan (och jetlag), man måste översätta allt man hör, tänka på att få till rätt uttal och lära sig massa nya ord hela tiden. Kul, men jobbigt! Känner att så fort en lärare eller någon som inte har träffat mig förut pratar med mig här nere så går mitt ansiktsuttryck sakta men säkert över från "Hej vad kul att få träffa dig" till "¿EH?". Nordstedts Spanska Fickordbok och jag har blivit bra kompisar, utan den hade jag inte klarat mig igenom en skoldag här!
 
Har nu varit här i 9 dagar och har hunnit testa på tre saker som är väldigt typiska för Uruguay/södra Sydamerika:
  • Mate: Yerba och hett vatten i en kalebass som man dricker med en bombilla. Det här låter nog som hokus pokus för den som inte har smakat det någon gång. Det smakar lite som ett höigare te. Här i Uruguay, Argentina ochsödra Brasilien dricker folk det hela tiden, överallt. Man ser hela tiden folk gå runt med sin termos, kalebass och bombilla och dricka mate. Vissa går tydligen upp en timme tidigare varje morgon för att förbereda mate och dricka det i en timme innan man har en normal morgon, eftersom det piggar upp en.
  • Asado: Också typpiskt för den här delen av världen, vet bara inte riktigt var "gränserna" går... Idén är att man har en stor grill, och då snackar vi stor, inte "stor" som en Grillmästarnagrill, utan stor som i att det är en del av en vägg. På grillen lägger man sedan vad man tänker servera, allt från vanligt kött till någon annan del på djuret. Allt. Helt normalt... Åt det förra helgen med släkten, dock bara vanligt hederligt kött i enorma mängder. Fattar inte hur inte alla här ser ut som stora bollar med tanke på hur mycket dom kan trycka i sig...
  • Ñoqui (Gnocchi): Här i Uruguay äter man ñoqui den 29e varje månad. Varför? Många var vidskepliga förr i tiden och nu är det tradition? Varför hjälpte det att äta små pastaklumpar tänker ni? Det är inte hela poängen. När man dukar bordet är det inte tallrik på duk som gäller, det är tallrik på mynt på duk. Det är tydligen ett tecken på att pengarna börjar ta slut eftersom att månaden snart är slut och att man hoppas att man ska få mer pengar till nästa månad.
En kalebass med yerba mate och en bombilla. Är man med kompisar är det inte konstigt att dela, vem bryr sig om bakterier?
 
Asado, finns inte mycket att säga mer än att man inte går hungrig från ett asadotillfälle.
 
Utsikt från mitt rum, hade det inte varit för att nån bestämde att en palm skulle stå just där hade det varit perfecto!
 
Nu får det räcka för den här gången, så har jag något att skriva om någon annan gång!
Peace
Kommentarer:
2014-08-31 @ 21:54:34
#1: Helene

Kul att höra om dina strapatser Kalle! Ja maten brukar var en positiv upplevelse i dina trakter, förutsett att man bor med en något så när ekonomiskt trygg familj. Grattis till en massa goda matupplevelser! Berätta gärna lite om skolan, klassen (?), kompisar så småningom. Ta hand om dig och fotografera mycket! Kram H

Svar: Det kommer det kommer, har ett helt år på mig så vill inte skriva allt nu ;)
Karl Oldgren Winther

2014-09-01 @ 09:37:44
#2: Göran Morén

Spännande att läsa om hur du har det. Hoppas nu att du får ett givande år. Verkar det som att packningen var ok? / Göran

Svar: Packningen blev perfekt, tror jag än så länge!
Karl Oldgren Winther

2014-09-02 @ 08:39:49
#3: Anonym

Ååå så bra bloggat! Väldigt kul att läsa!
Står du nu i allas centrum? Talar dom tydligt för din skull? Eller blev det inte alls så?
Vad gör du innan skolan? Och efter? Har din syster samma tider? Läggdags?
Såå många frågor...
Saknar dig massor! Krrrram!
/Pappa

Svar: Haha ja lite så... De flesta talar väldigt tydligt när dom pratar med mig, lärarna har dock svårt för det. Innan skolan sover och pluggar jag om det behövs, efter är jag med kompisar/familjen, tränar också. Jag går i skolan på eftermiddagen och systern på förmiddagen, så det blir lite trixigt med lunchen ibland, men det finkar bra :)Hörs snart!
Kram!
Karl Oldgren Winther

2014-09-03 @ 17:31:36
#4: Lisa

Åh jag är så avundsjuk, väntar på antagningsbesked från yfu för tillfället..
Galet avundsjuk på dig!

Svar: Kul, hoppas det går bra! Väntan suger, me det är värt det tillslut :) Vilka länder har du sökt?
Karl Oldgren Winther

2014-09-03 @ 18:42:27
#5: Lena Morén

Kul att höra från dej. Sköt om dej och ta vara på tillfällen som kommer

2014-09-03 @ 20:58:52
#6: Gittan

Kul att läsa din blogg och fina bilder! Ha det fortsatt bra hälsar Gittan o Mucki

2014-09-04 @ 16:22:17
#7: Lisa

Väntar på svar från Uruguay och Brasilien ;)
Ja det hoppas jag verkligen, har väntat i snart två år på att få åka så jag taggar :)

Svar: Kul, lycka till med allt med allt!
Karl Oldgren Winther

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: