karlow.blogg.se

2014-09-12
03:55:27

Att vara sjuk i Uruguay...

... SUGER.
Varför?
För här är inte nässpray receptfritt, alltså inte heller något man har hemma om man inte är förkyld jämnt. Men det är man tydligen inte här.
Det var lite av en chock att få veta det, men det visar väl bara hur sant det man får höra av organisationen och resten av världen innan man åker är: Ta ingenting för givet! Inte ens nässpray!
 
Nu löste sig just det ganska så bra eftersom min värdmamma jobbar på sjukhus, så när jag hade letat färdigt och inte hittat något så löste hon det, och alla andra hokuspkusmediciner också. 
 
Anyways, here I am. Är faktiskt inte trött hela tiden längre, första veckan var jag väldigt hela tiden. Att översätta allting hela tiden är påfrestande, man blir trött som tusan, stänger lätt av öronen, zoomar ut lite och tänker på något annat, på ett lättare språk. Händer inte sällan på lektioner som jag har med lärare som pratar alldeles för fort på spanska, om filosofi eller något sånt där som är obegripligt om man inte ens förstår en vanlig konversation. Men det blir bättre, pronto yo voy a ser el rey del idioma español!
 
 
Kom att tänka på den här bilden idag när jag läste igenom provet i medborgarskap (typ samhälle). Det handlade om giftermål, skilsmässor, och massa andra saker. Det tog väl en 20 minuter att översätta allting. Whoopaah! När jag förlöarade för läraren att jag inte fattar någonting skrattade hon och sen fick jag förklara några ord istället. Känner att jag kommer få maxbetyg här, när som helst kommer de!
 
Tror att det här är Ojo Negro, ett band från Canelones.
 
I söndags var jag med min värdsyster, hennes kompis och två av våra kusiner inne och tittade på en minifestival som höll till på stadens torg. Några band var faktiskt riktigt bra, så det var kul! (Riktigt skönt också att man inte behöver ha på sig så mycket tjocka kläder här när det är vinter, t-shirt och kanske en tjocktröja räcker ganska bra för tillfället.) 
Sedan gick vi till ett ställe som jag inte förstod vad det var faktiskt, de andra tjatade om "Ringo ringo, ¿sí?". Det var ju såklart det vi skulle göra, men det begrep inte jag... Ringo är samma sak som bingo (tror jag, har själv aldrig spelat det för jag trodde bara det var äldre människor som gjorde det på söndagar, men ska lägga av med stereotyper). Betala ca 5 svenska kronor, få antingen fem i rad, hela brickan eller en speciell bokstav som dom ropar ut och du vinner någonstans mellan 100 och 1500 kr. Så det är väl en "fair deal" om man har lite perngar kvar i fickan som ligger och skräpar. Folk var verkligen inne i det, det räckte med att man vann 100 och vinnaren gormade allt vad han/hon kunde.
 
 
Utsikt från mitt fönster varje kväll! Helt okej... Lite småsuddig bild men det är väl estetiskt på något sätt.
 
Nästa fredag bär det av till Montevideo för att träffa några andra utbytesstudenter och volontärer. Migration here we come! Vi skulle inte fixa visa innan vi kom hit, så det är nog det vi ska göra. Vi fick ett långt mail från en överenergisk AFS-ledare, lite svvårt att förstå allting, men jag vet att jag ska åka hemifrån 06:00, äta på McDonalds och förmodligen hänga på migrationsverket hela dagen med fem lika trötta och förvirrade AFSare. Sen blir det donken och partaj! Och septemberlov efter det! Kan inte bli bättre!
 
Klockan är nu 22:37, så det är nog dags för middag snart. 
Peace out muchachos!
 
(Mer bilder nästa gång, promise!)
 
Kommentarer:
2014-09-12 @ 10:20:28
#1: Sole

Åååååh fyfan vad jag saknar dig!

2014-09-26 @ 07:16:22
#2: Anonym

Behöver man el-adapter i Uruguay?

Svar: Det är lite olika, Uruguay har bestämt sig för att köra på flera olika uttagstyper. Jag tog inte med någon, det funkar fint, men det beror på var man är och vilken sorts kontakt man själv har med sig. De flesta vägguttagen här har tre hål på rad, där kan man använda vanliga svenska platta kontakter, de som är runda och jordade är mer sällsynta här, men har man tur fungerar det.
Karl Oldgren Winther

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: